8 Sfaturi ce maresc durata de viata a anvelopelor

Anvelopele sunt realizate prin imbinare a diferite straturi de cauciuc, fiecare in parte avand proprietati speciale ce asigura impreuna buna functionare a acestora. Dar aceste straturi isi pierd proprietati daca nu sunt utilizate si depozitate in conditii corespunzatoare. Mai mult decat atat, aceste proprietati se pierd odata cu trecerea timpului de aceea anvelopele imbatranesc si isi pierd calitatile chiar daca nu sunt folosite deloc.

Astfel modificarile prin care trece fiecare anvelopa depind de o serie de factori precum conditiile de utilizare (viteza, sarcina, presiunea, intretinerea), conditiile de depozitare si cele climatice. Toate aceste schimbari in structura anvelopelor sunt imposibil de preconizat exact, de aceea specilistii recomanda ca dupa 5 ani de utilizare, anvelopele sa fie controlate temeinic. Iar anvelopele ce au peste 10 ani trebuie schimbate chiar daca nu prezinta modificari vizibile sau nu au atins limita legala de uzura. Aceste recoandari sunt valabile si pentru anvelopele de rezerva.

Conditiile de utilizare contribuie la invechirea anvelopelor, motiv pentru care este obligatoriu pentru soferi ca notiunea de longevitate (potentialul kilometric) sa nu fie confundata cu cea de vechime (varsta anvelopelor). Sfarsitul duratei de viata a unei anvelope are loc in momentul in care inaltimea bandei de rulare atinge limita legala prevazuta.

Depozitarea corespunzatoarea este esentiala pentru ca va contribui la prelungirea duratei de viata a pneurilor. Imbatranirea anvelopelor depinde de urmatorii factori:

1. Umiditatea
Anvelopele  trebuie pastrate in spatii racoroase, uscate si cu ventilatie naturala. Daca sunt expuse in exterior, acestea trebuie sa fie acoperite cu o prelata opaca si perfect etansa.
2. Lumina
Pneurile trebuie protejate de actiunea razelor de soare si de lumina artificiala cu un continut ridicat de raze ultraviolete. Se recomanda lumina lampilor cu incandescenta fata de cea a tuburilor fluorescente.
3. Temperatura
Trebuie sa fie sub 35 grade Celsius. Este indicat  sa se evite contactul direct cu radiatoare si conducte.
4. Materiale care genereaza ozon, solventi, combustibili si produse chimice
Anvelopele trebuie protejate total de astfel de produse chimice.
5. Tensiune si presiune
Acestea pot provoca deformarea cauciucului.
6. Rotatia
8 Sfaturi ce maresc durata de viata a anvelopelor
Cauciucurile depozitate la inceput sa fie utilizate primele.
7. Depozitarea pe termen scurt
Este recomandata  depozitarea suprapusa una peste alta, de preferinta pe paleti. Inaltimea stivei nu trebuie sa depaseasca 1,20 metri. Dupa 4 saptamani, stivele trebuie rearanjate prin inversarea ordinii anvelopelor. In cazul pneurilor montate pe jante, acestea trebuie depozitate umflate si in pozitie verticala sau pe un singur rand, pe rafturi.
8. Depozitarea pe termen lung
Pe termen lung, depozitarea se face vertical pe rafturi situate la cel putin 10 cm deasupra solului. Pentru a putea evita deformarea acestora, se recomanda rotirea usoara a anvelopelor o data pe luna.